
 

PI-83-0102 
 
February 9, 1983 
 
Mr. Milt Schneider 
Gas Pipeline Safety Engineer 
Department of Regulatory Agencies 
Colorado Public Utilities Commission 
500 State Services Building 
1525 Sherman Street 
Denver, Colorado 80203 

Dear Mr. Schneider: 

Your letter to me of January 28, 1993, asks three questions relating to the responsibility of a master meter operator 
versus a supplier for certain facilities used to supply gas to a master meter operator. Your questions and the OPSR 
response are as follows: 
 
Case 1: The gas supplier (municipal) requires the property developer to provide gas service piping to the 

property line.  The activity requires a permit from the regional building department and is subject to 
inspector and approval by a regional building department inspection.  The installation must meet the 
requirements of the gas supplier (a different of branch government).  Upon completion and acceptance, 
the gas supplier installs a master meter at (1) a convenient location; or (2) at the building(s). 

 
Question:  At which point on the service line does the supplier responsibility end 192.13(c) and the master meter 

operator responsibility begin? Does the property line have any significance? 

Response:  Compliance with 49 CFR Part 192 is the responsibility of the pipeline operator. Since the supplier would 
have operational control of the gas through the meter and piping upstream of the master meter, the 
supplier would be responsible for that piping. The property line has no significance in this 
determination. 

Case: The supplier in Case I performs leak surveys on service lines to the meter but has no records as to the 
location of service lines. Leaks are red tagged and the customer is required to have same repaired by a 
licensed plumber. 

 
Question:  Does this leak survey satisfy the minimum requirements of part 192.723 for the supplier?  Does the 

survey satisfy the requirement for the master meter operator if the meters are at the building? 
 
Response: For the supplier the answer is yes, provided leakage surveys meet all applicable provisions of §192.723.  

From the information you provided, it is not possible to determine whether the leakage survey would 
meet any obligation the master meter operator might have. 

Final Question: The “Guidance Manual For Operators of Small Gas Systems” shows a drawing of a master meter piping 
system showing master meter operator’s responsibility.  Does this drawing have an official 
interpretation status? 

Response: The drawing referred to is not an official interpretation by Materials Transportation Bureau, but rather 
should be considered as advisory material or as a training aid. 

 
Sincerely, 
Original signed by 
Richard L. Beam 
Associate Director for 
Pipeline Safety Regulation 



 

 

Materials Transportation Bureau 



 

 

State of Colorado 
The Public Utilities Commission 
Department of Regulatory Agencies 
500 State Service Building 
1525 Sherman Street 
Denver, Colorado 80203 
 
January 28, 1983 
 
Richard L. Beam, Associate Director 
Pipeline Safety Regulation 
Materials Transportation Bureau, DOT 
700 7th Street Southwest 
Washington, D.C. 20590 
 
Subject: Master Meter/Supplier Responsibilities 
 
Case 1:  The gas supplier (municipal) requires the property developer to provide gas service piping to the 

property line. The activity requires a permit from the regional building department and is subject to 
inspection and approval by a regional building department inspector. The installation must meet the 
requirements of the gas supplier (a different branch of government). Upon completion and 
acceptance, the gas supplier installs a master meter at (1) a convenient location; or (2) at the 
building(s). 

Question:  At which point on the service line does the supplier responsibility end 192.13 (c) and the master 
meter operator responsibility begin? Does the property line have any significance? 

Case 2:  The supplier in Case 1 performs leak surveys on service lines to the meter but has no records as to the 
location of service lines. Leaks are red tagged and the customer is required to have same repaired by a 
licensed plumber. 

Question:  Does this leak survey satisfy the minimum requirements of part 192.723 for the supplier? Does the 
survey satisfy the requirement for the master meter operator if the meters are at the building? 

Final Question:  The "Guidance Manual for Operators of Small Gas Systems" shows a drawing of a master meter piping 
system showing master meter operator's responsibility. (page vi). Does this drawing have an official 
interpretation status? 

 
Milt Schneider, P.E. 
Gas Pipeline Safety Engineer 


